Specjalne, degustacyjne menu z zaskakującymi daniami zinterpretowało pięciu znakomitych kucharzy. I choć przysłowie mówi "gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść" - uczestnicy wydarzenia nie wyszli z kolacji głodni.
"My Place czyli moje miejsce. Myślę, że to najlepszy sposób na gotowanie z przyjaciółmi" - podsumował wieczór Szef kuchni restauracji Memo w Bydgoszczy - Rafał Godziemski. Piątka przyjaciół spotkała się w kuchni restauracji My Place, którą zarządza Przemysław Langowski. To z jego inicjatywy powstał pomysł na wspólne gotowanie w jednym miejscu. Tym miejscem 11 listopada stało się My Place.
Szefowie różnych restauracji zjechali się z odległych zakątków Polski by przygotować swoje popisowe dania, które finalnie skomponowały menu piątkowej kolacji - kompletne, zróżnicowane w strukturze smaku i teksturach oraz wykończone adekwatnymi trunkami.
Z jakimi doświadczeniami wyszli Goście kolacji?
Apetyczne kompozycje były popisem najnowszych trendów w food platingu, czyli sztuki serwowania dań. Goście zachwycali się (poza smakiem) - stroną wizualną zaserwowanej kolacji. Każde danie wyszło spod ręki innego Kucharza a zatem Goście doświadczyli różnych stylów przygotowywania i prezentacji dań. Wszystkich gotujących łączył natomiast jeden wspólny mianownik - świeże, sezonowe i lokalne produkty z których powstały dania.
Kto i co przygotował na kolację?
Chef Tomasz Milewski - Executive Chef sieci Dobry Hotel
Przystawka zimna
Krem z sera bursztyn podany z owocowym chutney'em i mikro ziołami
Chef Mariusz Dąbała - Restauracja Carska w Białowieży
Przystawka ciepła
Pierożek z grasicą cielęcą, makiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz pierożek z gęsią, kasztanami, żurawiną i trawą żubrową
Chef Rafał Godziemski - Memo Restauracja Bydgoszcz
Danie główne rybne
Łosoś smażony na wędzonym maśle z groszkiem, koprem, awokado, młodym brokułem i solirodem
Chef Mariusz Gachewicz - Zamek Gniew
Danie główne mięsne
Comber z jelenia podany z pasternakiem, sosem demi-glace z białą czekoladą, pâté z wątróbki z boczniakiem mikołajkowym
Chef Sebastian Cichy - KonCi by Sebastian Cichy
Deser
Gruszka prażona podana z curdem z wolno-tłoczonego soku gruszkowego z paloną czekoladą i sosem miętowym
Dziękujemy serdecznie naszym zaproszonym gościom: Mariuszowi Dąbale, Mariuszowi Gachewiczowi, Rafałowi Godziemskiemu, Sebastianowi Cichemu, Tomaszowi Milewskiemu oraz naszemu Szefowi Kuchni Przemysławowi Langowskiemu i wszystkim pracownikom restauracji My Place.
Obejrzyj relację z rego wydarzenia: KOLACJA SZEFÓW KUCHNI
Kolejny termin kolacji Szefów Kuchni na początku 2023 roku!
---------------------------
Mylisz, że takie wydarzenie nie powinno Cię ominąć? Chcesz wziąć udział w kolejnej kolacji 5 Szefów? Zachęcamy Cię do subskrypcji naszego newslettera. Większość wydarzeń w naszym obiekcie ma kameralnych charakter stąd miejsca na nie szybko się wyprzedają.